Мали Зворник

БИБЛИОТЕКА ДАНАС

Библиотека је као једина установа културе на подручју општине настоји да свим грађанима обезбеди библиотечко-информационе услуге путем приступа различитим изворима информација и њихово коришћење, у циљу задовољавања њихових културних, информационих,  научних, образовних и рекреативних потреба. Извори информација су подједнако доступни свим грађанима без обзира на расу, националност, старосно доба, пол, веру, језик, инвалидност, економски и радни статус и образовни ниво.

Библиотечка делатност одвија се кроз рад Одељења за одрасле, Одељења за децу и Завичајног одељења. Основни задатак Библиотеке јесте обезбеђивање слободног, подједнаког и неограниченог приступа тековинама културе и цивилизације, знању, идејама и информацијама. Библиотека конструктивно доприноси процесу развоја демократске јавности и подизању квалитета живота у локалној заједници.

Рад у библиотеци је аутоматизован и користи се програм за обраду монографских публикација БИСИС. У току је прелазак и на бар-код читаче, чијом ће употребом бити олакшано пословање.

Библиотека је по питању интернета и нових услуга омогућила бесплатно интернет за све кориснике у библиотеци. Интернет је постао незаобилазни део свакодневног људског рада и истраживања. Корисници су у прилици да сами, преко Интернет клуба у Библиотеци, трагају за информацијама, претражују интернет, користе његове сервисе, електронску пошту и тако даље.

Библиотека „17.септембар“ настоји да својим корисницима пружи адекватне услуге из области претраживања електронских база података, каталога, интернет ресурса, електронских библиографија, као и да снажно подржи развој информационих технологија и њихово познавање међу грађанима Малог Зворника.

Чланови библиотеке у прилици су да искористе предности електронских видова комуникације. Библиотекари могу знатно да олакшају послове проналажења одређених публикација, библиографских јединица, претраживања националног и осталих електронских библиотечких каталога, упућивања захтева међубиблиотечке позајмице електронским путем. Стручно особље библиотеке стоји на располагању корисницима у циљу угоднијег рада на рачунарима и коришћења интернета.

Библиотека је до краја јула 2017. године, пре пресељења у нове просторије, располагала простором од 727 m² од чега је:
       240 m2 велика сала са позорницом;
       175 m2 мала сала (омладинска);
       184,5 m2 простор за библиотеку.

            Од укупне површине шест канцеларија користе друга правна лица и то:
       Центар за социјални рад (четири канцеларије) 91 m2;
       ОО Српске радикалне странке (простор предвиђен за геронтодомаћице) 20 m2;
       Месна заједница Центар (Колонија) Мали Зворник 17 m2.
       Нови део Библиотеке смештен је у поткровљу 380 m2

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930