Мали Зворник

БИБЛИОТЕКА ДАНАС

Библиотека “17. септембар” Мали Зворник постоји као Дом културе од настанка општине 1955 године. Библиотека је као једина установа културе на подручју општине настоји да свим грађанима обезбеди библиотечко-информационе услуге путем приступа различитим изворима информација и њихово коришћење, у циљу задовољавања њихових културних, информационих,  научних, образовних и рекреативних потреба. Извори информација су подједнако доступни свим грађанима без обзира на расу, националност, старосно доба, пол, веру, језик, инвалидност, економски и радни статус и образовни ниво.

Библиотечка делатност одвија се кроз рад Одељења за одрасле, Одељења за децу и Завичајног одељења. Основни задатак Библиотеке јесте обезбеђивање слободног, подједнаког и неограниченог приступа тековинама културе и цивилизације, знању, идејама и информацијама. Библиотека конструктивно доприноси процесу развоја демократске јавности и подизању квалитета живота у локалној заједници.

Основне активности Библиотеке су:

* прикупљање, чување и давање на коришћење књига и друге библиотечке грађе,

* пријем и чување обавезног примерка штампе и публикација,

* употпуњавање фонда библиотечком грађом и развој јединственог библиотекарског система на јединственој технологији у Републици,

* заштита библитечке грађе,

* издавачка делатност.

Рад у библиотеци је аутоматизован и користи се програм за обраду монографских публикација БИСИС.Све приновљење књиге се обрађује у систему БИСИС 5. Врши се електронско задуживање и раздуживање чланова, помоћу бар-код читача и нове чланске карте са бар-кодом, као и резервација књига преко интернета.

Библиотека је по питању интернета и нових услуга омогућила бесплатно интернет за све кориснике у библиотеци. Интернет је постао незаобилазни део свакодневног људског рада и истраживања. Корисници су у прилици да сами, преко Интернет клуба у Библиотеци, трагају за информацијама, претражују интернет, користе његове сервисе, електронску пошту и тако даље.

Библиотека „17.септембар“ настоји да својим корисницима пружи адекватне услуге из области претраживања електронских база података, каталога, интернет ресурса, електронских библиографија, као и да снажно подржи развој информационих технологија и њихово познавање међу грађанима Малог Зворника.

Чланови библиотеке у прилици су да искористе предности електронских видова комуникације. Библиотекари могу знатно да олакшају послове проналажења одређених публикација, библиографских јединица, претраживања националног и осталих електронских библиотечких каталога, упућивања захтева међубиблиотечке позајмице електронским путем. Стручно особље библиотеке стоји на располагању корисницима у циљу угоднијег рада на рачунарима и коришћења интернета.

Библиотека је до краја јула 2017. године, пре пресељења у нове просторије, располагала простором од 727 m² од чега је:
       240 m2 велика сала са позорницом;
       175 m2 мала сала (омладинска);
       184,5 m2 простор за библиотеку.

            Од укупне површине шест канцеларија користе друга правна лица и то:
       Центар за социјални рад (четири канцеларије) 91 m2;
       ОО Српске радикалне странке (простор предвиђен за геронтодомаћице) 20 m2;
       Месна заједница Центар (Колонија) Мали Зворник 17 m2.
       Нови део Библиотеке смештен је у поткровљу 380 m2

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031