Мали Зворник

Књижевно вече: Збирка песама др Зорке Тошић „Моје лудо срце“

Библиотека „17. септембар“ у Малом Зворнику угостила је у среду, 31. јануара, песникињу др Зорку Тошић која је представила своју трећу збирку песама „Моје лудо срце“.

Лекар, хуманиста и песник, др Зорка Тошић специјалиста је интерне медицине у Општој болници Лозница и чланица књижевног клуба ,,Караџић“ у Лозници.

Подршка песникињи су њена породица, бројни пријатељи, захвални и одани пацијенти. Професор Драган Тошић, лектор, рецензент све три збирке песама, председник је КУД ,,Караџић“ Лозница. Учесник свих промоција др Зорке Тошић је и Бранислава Бранка Илић, дугогодишња чланица КУД „Караџић“ и доајен лозничког аматерског позоришта. Књижевни клуб КУД “Караџић” из Лознице представљале су песникиње Јадра Слободанка Боба Маринковић, Марија Бегић и председница књижевног клуба Светлана Гајић. Неизоставна, музичка пратња су чланови оркестра КУД “Караџић”, једног од најстаријих друштава на Балкану. Ове књижевне вечери, песме познатих кантаутора изводио је дует Сања Маврак и Горан Стефановић.

Оазе за песникињу су Културно-уметничко друштво „Караџић“ и Библиотека Вуковог Завичаја Лозница, која је издавач збирке. ,,Цео живот сам симпатизер, а сада и члан друштва које је душа нашег града. Имам своје људе, које волим и који ме поштују. Прате ме на све моје промоције. Неки су данас одсутни, али су љубављу и подршком уз мене. Директорка лозничке библиотеке Мирјана Пејак је вечерас службено одсутна, а пријатељи који су допутовали са мном у Мали Зворник су: Јасна Ковачевић, Тања Палић, Милена Благојевић, Ивко Којић и моја сестра Мира Дишић Младеновић. Тата Тома је увек са нама. Сарадница, медицинска сестра Јасмина Ковачевић  прати ме на промоцијама у Малом Зворнику. Пацијенти и ученици су редовни посетиоци књижевних вечери. Поносна сам што воле моју поезију“.

,,Љубав је најлепше могуће осећање, неправедно потцењено и заборављено у времену у ком живимо. Зато ће име докторке Зорке Тошић, у бескрајној књизи песника, остати записано као чувар исконских вредности и осећања, захваљујући којима смо настали, постојимо и захваљујући којима ћемо опстати’’, истакао је професор Драган Тошић у уводној речи.

,,Велики део песама посвећен је једној за мене посебној особи, а сви стихови настали су у последњих годину и по дана. Збирка садржи 164 песме подељене у четири целине. Прва је „И даље пишем о љубави“ и у њој испуњавам обећање једној особи да ћу јој посветити збирку песама. Написала сам причу у стиховима о нама, од нашег првог сусрета до данас. Други део „Дрхтаве песме“ испуњен је нежним стиховима и устрепталим осећањима, док је трећи део „На корак до сна“ збирка емоција које човек осећа док сањари. У четвртом делу „Толико ми је лепо“, сабрала сам песме о лепоти живота и праве љубави о којој сви сањамо и којој сви тежимо. Ово је књига нежних, искрених, дрхтавих песама коју је написало моје срце док ме је водило својим путевима. Због њега сам волела, страдала, можда и лудовала помало. Остајем верна себи и свом стилу писања, а моје песме су једноставне и искрене’’, каже докторка Зорка, цењени лекар интерниста у лозничкој Општој болници.

Своју прву збирку песама “Све моје љубави” објавила је 2014. У њој је прикупила стихове записане од 15. године и првом књигом поезије, како каже ауторка, пријатељима, пацијентима и суграђанима на дар понудила је тада још једну од својих љубави – песму и лепу реч. Друга збирка песама ,,На стази љубави’’ објављена је 2015. године.

Извори: Мали Зворник Инфо / Лозничке новости
Фото галерије: Мали Зворник Инфо / Библиотека ,,17. септембар’’ Мали Зворник

February 2018
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728