Мали Зворник

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

📕Међународни дан матерњег језика се обележава сваке године 21. фебруар широм света. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а а на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године.

Само неки од цитата о језику који су изрекли најзначајнији српски лингвисти и филолози или знаменита имена из других области:

“Знам да ми може ко против рећи; да ако почнемо на простом дијалекту писати, стари ће се језик у немарност довести пак мало-помало изгубити. Одговарам: која је нама корист, од једног језика, којега, у целом народу, од десет хиљада једва један, како ваља разуме, и који је туђ матери мојеј и сестрам!”

“Језик има своју цену, од ползе коју узрокује.” – Доситеј Обрадовић

“Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, дотле живи народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.” – Вук Стефановић Караџић

“По битности својој, наука о језику јест наука о духу, и основа јој је психологија.” – Јован Бошковић

“Језик је алатка душе.” – Хипократ Владан Ђорђевић

“Језик и идеја пењу се напоредо, додајући једно другом руке.” – Растко Петровић

“А језик, то је живот људи, свесни и несвесни, видљиви и скровити. Изван живота постоји само самртно ћутање. Нема те речи која је без везе са животом, као што нема биљке без подлоге која је храни. Значи да треба бити близак људима и њиховом животу, слушати њихов говор, упијати га у себе, размишљати о њему, живети са њим као брат са братом. И тада ћемо моћи постићи оно што треба, тј. да људима њиховим и познатим језиком кажемо нашу и нову уметничку истину.” – Иво Андрић 📖

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829