Мали Зворник

Библиотека „17. септембар“: Жетва нових наслова на Сајму књига

Малозворнички библиотекари у посети LXII Међународном београдском сајму књига

Запослени у Библиотеци „17. септембар “ у Малом Зворнику колективно су, и ове године, посетили Међународни београдски сајам књига. Неформално познат као празник књиге, Сајам књига сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.

Одлазак на највећу манифестацију писане речи у региону, уприличен у четвртак, 26. октобра, на Дан просветних радника или такозвани „Школски дан“, за петоро радника ове установе, био је прилика да пропрате актуелности у свету књиге и читања и направе одабир наслова којима ће обогатити књижни фонд малозворничке библиотеке.

Према речима директорице установе Славојке Спасеновић, до краја године, уз подршку локалне самоуправе, библиотека планира набавку око 100 нових издања.

„Већину наслова које смо могли да видимо на Сајму малозворничка библиотека већ има. Обишли смо штандове и, на основу оног што смо видели, могу да кажем да наша библиотека, захваљујући континуираном улагању општине у набавку литературе, има богат и квалитетан фонд“, оценила је директорица библиотеке, напомињући да установа на нивоу године принови укупно око 700-800 издања.

Она је истакла да се набавка књига врши равномерно, према потребама у свим секторима, те да, према последњем попису, књижни фонд малозворничке библиотеке броји око 45 000 наслова.

„Пратимо рад издавачких кућа и током читаве године набављамо књиге. Трудимо се да имамо бар по један или два примерка сваког новог издања, а од најактуелнијих и више“, рекла је Спасеновић, додајући да, као и ранијих година, и овог пута након посете Сајму књига следи нова набавка.

Она је саопштила да је, поред куповине бестселера домаће и стране књижевности, планирано обогаћивање референтне збирке и стручне литературе, као и унапређење књижног фонда за најмлађе, за које је планирана набавка бројних сликовница и најновијих лектирних издања и дечјих књига.

Планирано је и обнављање библиотечког фонда завичајних писаца, међу којима ће се наћи нова дела књижевнице Марице Поповић, пореклом из Малог Зворника.

Спасеновић је истакла да ће издања набављена на Сајму књига читаоцима бити представљена на изложби, у оквиру културно – пропагандне акције „Месец књиге“, која се традиционално одржава након београдске манифестације.

Овогодишња акција „Месец књиге“ у Малом Зворнику, под слоганом „Даруј књигу“, одвијаће се од 01. новембра до 25. децембра.

У том периоду, у циљу популаризације книге и читања, осим изложбе набављених издања, биће реализован и низ других активности, као што су књжевни сусрети  с писцима, за децу и одрасле, посета и учлањење у библиотеку ђака првака, бесплатно полугодишње учлањење за пензионере, као и традиционална акција „Даруј књигу“, током које грађани поклањају књиге библиотеци.

Током акције „Месец књиге“ у Малом Зворнику предвиђено је и гостовање популарне позоришне представе „Помахнитали“, у извођењу глумаца Народног позоришта у Београду.

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига. Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

Фото галерија: Библиотека ,,17. септембар“ Мали Зворник

Новинар: Љиљана Ристановић

February 2018
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728